KEBAIKAN SARAPAN
- Perhatian, tumpuan dan produktiviti lebih baik di tempat kerja, sekolah atau rumah
- Mengekalkan berat badan yang sihat
- Membangunkan satu tabiat pemakanan sihat sejak kecil
- Mempunyai nutrien yang penting
- Membalikkan kesan berpuasa semalaman: cepat marah dan keletihan
- Menurunkan kolesterol
- Meningkatkan kadar metabolisme
- Meningkatkan daya ingatan dan keupayaan belajar
Kajian saintifik menunjukkan, hidangan sarapan boleh memberi kesan dramatik kepada kemampuan belajar kanak-kanak. Sarapan menguatkan daya tumpuan, masa tindak balas, kebolehan belajar, perasaan dan ingatan, manakala tidak makan sarapan mengurangkan semua perkara berkenaan mengakibatkan jatuhnya prestasi kanak-kanak di sekolah.
Pakar nutrisi Hospital Pantai Ampang, Nor Lizawati Che Lah berkata, ibu bapa memainkan peranan penting membantu kanak-kanak memenuhi keperluan zat harian dan pilihan makanan harian seboleh-bolehnya mengikut rangka piramid makanan demi memastikan mereka mendapat gizi seimbang setiap hari.
Satu kajian di Universiti Cardiff, Wales baru-baru ini menunjukkan, mereka yang makan sarapan berserat tinggi kurang mengalami keletihan sebanyak 10 peratus, kebarangkalian kemurungan lebih rendah dan menunjukkan kemahiran kognitif lebih baik.
Serat membantu memperlahankan penyerapan makanan dalam perut, menyebabkan kita mempunyai lebih banyak tenaga untuk jangka masa lebih lama.
Pengurus Produk Horlicks, Junie H’ng berkata, hidangan untuk sarapan sebaik-baiknya mudah tetapi mempunyai nilai khasiat tinggi.
Katanya, ini penting, terutama pada waktu pagi, kerana pada masa itu kanak-kanak mungkin tiada selera untuk makan.
“Bangkitkan selera mereka dengan memberi minuman suam atau panas. Antara cara terbaik untuk memulakan hari anda ialah dengan segelas minuman malta panas. Minuman malta segera ini diperkuatkan dengan serat dan khasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan,” katanya.
Minuman malta mempunyai pelbagai khasiat seperti kalsium, vitamin A, B1, B2, C, D, asid folik, zat besi dan serat. Ini memastikan minuman malta menjadi pilihan baik untuk kanak-kanak serta keluarga mereka untuk sarapan mahupun minum petang.
Minuman malta biasanya mengandungi gula semula jadi yang cepat memberi tenaga kepada badan. Malah, ia memberikan dua kali ganda kalsium berbanding susu biasa.
“Selain enak dan penuh dengan khasiat, minuman malta senang didapati di mana-mana. Ini secara tidak langsung menggalakkan ibu mempelbagaikan penyediaan minuman malta bergantung kepada kreativiti sendiri.
“Sebagai contoh, ibu boleh menambah minuman malta dengan bijirin sarapan kegemaran anak atau sebagai bahan dalam roti untuk menambah rasa. Minuman malta juga sesuai ditambah kepada oat, coklat, madu dan untuk pencuci mulut.
“Lebih penting, mereka yang ada keperluan pemakanan istimewa seperti yang mengambil gizi cecair atau apa saja pemakanan untuk penghidap gastrik boleh menikmati minuman malta yang mudah tetapi berkhasiat,” katanya.
No comments:
Post a Comment